Assalamualaikum....
entry pertama....02082013...8.20 am.....
dah dekat seminggu ubi keledek yang farah bawak balik tu dok tergolek kat tempat bawang tu.sampai abah dah perli kat ummi....
"zaman sekarang ni,orang dah tanam ubi dalam rumah..."....hahaha....sebabnya abah kata ubi tu macam dah nak tumbuh.....nasib kau lah!...huhuhu...
menyahut seruan dan cabaran dari abah,dengan gigihnya juadah berbuka petang tu,ummi nekad nak buat kuih keria.sebabnya abah mmg suka kuih keria.kalau la menjadi....amekaw!....kalau tak menjadi,ke tong sampah lah dikau!...hahaha...
dah banyak kali juga ummi buat kuih keria ni.ada masanya ok,ada masanya k.o.sebabnyabuat kuih keria ni kena pandai2 agak kelembutan tepung n ubi tu.terlebih tepung,liat la jadinya.terlebih ubi,lembik pulak nanti.
banyak2 resepi yang umi selongkar kat rumah cik google,kebanyakannya bagi panduan yang sama.....pandai2 agak tepung.so...ummi pun dengan sepenuh fokus,mengagak sukatan tepung sendiri.
tapi kat entry ni ummi bukan nak bagi resepi kuih keria,tapi cara nak sira kuih keria.sebab utamanya...ummi memang agak failed dalam bab sira mensira ni.asyik jadi berkuping2 je gula tu.tak best tau.....
banyak jugak dapur2 maya yang ajar menyira gula kuih keria ni......cari je kat rumah cik google tu...
meh kita belajar ye....
3 sudu gula + setengah cawan air.masak dengan api sederhana hingga berbuih macam ni.... |
masuk kuih yang nak di sira tu n gaul supaya gula menyaluti seluruh badan kuih tu. kemudian tutup api.... |
Caner nk bg lembut ummi?
ReplyDeleteEkin buat selalu keras ckit. Xbest. huhu~