Assalamualaikum....
ni lagi 1 resepi yang 1st time ummi cuba buat.jemu dah dengan kuih bakar pandan je....jalan2 dapur orang,jumpa resepi ni kat...sini.macam mudah je....lagipun ummi percaya dengan resepi kak yatiememories ni sebab banyak jugak airtangan dia yang ummi try dan mmg menjadi...
yang teringin nak makan bingka jagung...cuba lah sendiri...,
BINGKA JAGUNG BAKAR
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
secubit garam
1 tin jagung manis berkrim
bijan untuk hiasan
sedikit pewarna kuning
cara ;
* satukan semua bahan kecuali jagung berkrim dan bijan.
( ummi masuk je semua bahan tu dalam blender dan kisar.*kecuali bijan dan jagung la.....)
*tuang dalam mangkuk dan masukkan jagung
*gaul sebati semua bahan
*sapu loyang dengan sedikit minyak dan panaskan sebentar ke dalam oven
*apabila nampak seperti loyang sudah panas,masukkan adunan tadi
*tabur bijan diatasnya
*bakar selama 1 jam 15 minit atau hingga masak pada suhu 180c
* guna api atas bawah
*potong apabila benar2 telah sejuk
ni lagi 1 resepi yang 1st time ummi cuba buat.jemu dah dengan kuih bakar pandan je....jalan2 dapur orang,jumpa resepi ni kat...sini.macam mudah je....lagipun ummi percaya dengan resepi kak yatiememories ni sebab banyak jugak airtangan dia yang ummi try dan mmg menjadi...
yang teringin nak makan bingka jagung...cuba lah sendiri...,
BINGKA JAGUNG BAKAR
1 cawan gula
1 3/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung kastard
1 cawan santan pekat
2 cawan air
2 sudu besar mentega
4 biji telur
secubit garam
1 tin jagung manis berkrim
bijan untuk hiasan
sedikit pewarna kuning
cara ;
* satukan semua bahan kecuali jagung berkrim dan bijan.
( ummi masuk je semua bahan tu dalam blender dan kisar.*kecuali bijan dan jagung la.....)
*tuang dalam mangkuk dan masukkan jagung
*gaul sebati semua bahan
*sapu loyang dengan sedikit minyak dan panaskan sebentar ke dalam oven
*apabila nampak seperti loyang sudah panas,masukkan adunan tadi
*tabur bijan diatasnya
*bakar selama 1 jam 15 minit atau hingga masak pada suhu 180c
* guna api atas bawah
*potong apabila benar2 telah sejuk
sedap! |
alhamdulillah....dapat sedekah sikit pada jiran2 |
No comments:
Post a Comment
apa kata anda...