Saturday, 30 June 2012

mari fahami...**

Assalamualaikum.....

selamat pagi semua....siapkan kerja rumah cepat2 ye...lepas tu boleh lepak depan blog lama2...hehehe....

ni ada sedikit ilmu yang ummi dapat lepas kutip dalam fb.ummi paste kan kat sini semula.moga2 ada kebaikan kepada kita walaupun sedikit.....







agak kelabu sikit tapi boleh baca kan...?mungkin ramai yang dah tahu tapi tak mustahil masih ada yang belum tahu.....selamat beramal....








Thursday, 28 June 2012

Happy Birthday.....Imaduddin **

Assalamualaikum.....

sambil2 breakfast sesorang pagi ni sempat jugak jengah ke dapur2maya dalam blog list ummi ni.bukan apa...kononnya nak buat kek untuk imaduddin yang genap umurnya 12 tahun hari ni.mood sudah mari ni.....tapi tak tahu la mood tu nak singgah kat mana.kalau dia tak sampai kat dapur mungkin singgah kat King Bakery depan tu la agaknya...hahahha....

hari ni,28 jun 2012 genap 12 tahun Muhammad Imaduddin Akmal bin Ramli.dah besar anak ummi dan abah ni rupanya.tahun depan dah nak masuk form 1.rasanya ummi dan abah baru je kawin...hehehe...12 tahun yang lalu...hari isnin,4.04 pagi....imaduddin dilahirkan..


gambar lama...umur 10 tahun...

imaduddin anak sulung ummi dan abah.memang dari awal perkahwinan abah harap sangat ummi cepat2 mengandung.abah kata umurnya dah tua tapi takde anak....hahaha...kawan2 dia yang lain semua anak dah berderet2.....hihihi...bila ummi rasa lain macam kat badan ni ummi cuba guna kit test kehamilan.ummi bagi abah tengok.bila abah baca penerangan kat kit tu abah terus sujud syukur.gembira betul abah bila dia akan dapat anak.

tapi waktu tu gaji abah kecil je.walaupun macam tu abah tetap layan kehendak ummi.sampai ummi takut nak sebut teringin apa2 sebab esoknya ummi mesti dapat.tapi kata orang,anak sulung ni "berat"....entah la....tapi sepanjang ummi mengandungkan imaduddin,3x abah xcident.kesian kat abah.dugaan yang bertimpa2 untuk abah saat abah gembira nak sambut anak sulung lelakinya ni.

agaknya tu sebab kot,imaduddin sensitif sangat bila abahnya marah.kalau ummi yang marah atau rotan,imaduddin boleh kontrol.tapi kalau dengan abahnya....meleleh la airmata tu.


dah boleh jadi kawan abah...



hari ummi masuk wad untuk melahirkan imaduddin,abah yang hantar sebab waktu tu ummi tinggal kat pahang.tapi hari ummi lahirkan imaduddin,abah tak ada dengan ummi sebab abah tengah keje kat KKB.kebetulan hari tu jugak abah ada meeting kat Bukit Aman.memang tak bolehnak maklumkan pada abah.

bila abah dah balik ofis baru dapat berita yang ummi dah bersalin.maklum la...waktu tu tak mampu lagi nak pakai hp.harapkan telefon ofis je....

malam tu abah sampai kat pahang pukul 10 malam.menitik airmata abah tengok zuriatnya itu tengah lena dalam kelambu.ummi pun jadi sebak tengok abah macam tu.alhamdulillah...Allah memakbulkan doa abah untuk memiliki zuriatnya sendiri...

gambar lama....umur baru 7 tahun..



ummi dan abah doakan semoga abang akan menjadi anak yang soleh dan berjaya dalam hidup.walaupun kejayaan dalam pelajaran itu amat penting tapi ummi dan abah tahu setakat mana kemampuan diri abang.cuma sebagai manusia,kita kena berusaha untuk berjaya dan berdoa agar Allah memberi kejayaan kepada kita walaupun kadang2 Allah memberi kejayaan kepada kita dengan cara yang berlainan.....

sebagai ibu dan bapa,ummi dan abah sentiasa ada dan bersedia untuk membantu abang.doa kami tak pernah putus untuk abang.....membesar lah wahai anakku....menjadi hamba Allah yang bertaqwa...menjadi anak yang soleh dan menjadi abang yang terbaik untuk adik2mu....

jadi abang yang baik ye...





Wednesday, 27 June 2012

ok...kasi tukar la....

Assalamualaikum.....

selamat pagi semua....ani harap...ops! sorry..ummi harap semua sihat ye.

mmmm...kenapa ada ops! tu ye....nak tahu sebabnya...?

begini...semalam fitrah balik dari sekolah bagitahu yang cikgunya ada masuk dalam blog Tinta Ummi ni....Oh!...terima kasih cikgu....alamak....segan la pulak....hehehe...


heheeh...malu la...


" cikgu komen apa..?" ani try usha fitrah
" cikgu kata dia suka baca blog ummi tapi mcm tak best je sebut nama ani.tulis ummi je lagi best...."....hohohho....adoooiiii...
" ummi tu kan panggilan anak2..bukan nama ayang oooiii...."
"ala...takpe...tu la...ayang dah cakap dah dulu...."....addoooiiii....

sebenarnya dah 2 orang yang cakap macam tu.ada sorang tu kawan ani jugak....padahal nama tu la yang dia dok panggil kalau kami jumpa tapi bila baca dlm blog dia lagi suka panggilan ummi tu..

ada beza ke kalau tukar...?

ok la...tukar la....




peeaaceeee...


Tuesday, 26 June 2012

KUIH CARA

Assalamualaikum...

mmmm...lama dah tak masuk entry menu ni.hello...bukan tak masak ok...
tapi bila buat kuih je memang tak ingat langsung nak snap gambar.biasa la kalau dengan rania,sambil tangan kanan menguli tepung,tangan kiri dok tepis tangan dia yang sibuk jugak nak tolong.bagi bekas lain taknak...nak yang ummi punya jugak...addoooiii.....rania...rania...

kuih cara ni ani buat semalam.sebenarnya bancuhan tu ani buat dari pagi ahad waktu nak ke uia tu.tapi tak sempat nak buat sebab dah lambat so simpan dulu dalam peti ais.petang isnin baru buat semula.alhamdulillah...takde cacat cela rasa dan kejadiannya....




resepi...?ani tak sukat pun tapi asasnya sama je...


tepung gandum (lebih kurang 2 cawan)
sedikit garam
air
sebiji telur
1 sudu besar mentega

** nak senang masuk semua dalam blender dan putar je.pastikan adunan tu sedang2 je.tak putus bila kita tuang dalam bekas.
*masukkan dalam bekas.ani bahagikan 2 bekas sebab satu warnakan hijau untuk rasa manis
dan satu lagi warna kuning untuk letak inti pedas.
*panaskan acuan atas api kecil dan sapu sedikit minyak.ani tak sapu pun sebab dalam adunan tu dah ada planta.
*untuk cara manis ~ masuk adunan dalam acuan dan masukkan sedikit gula ditengahnya.tutup dengan tudung periukdan tunggu hingga masak lebih kurang 2-3 minit.
*cungkil dengan lidi sate atau hujung pisau dan keluarkan.ulangi sehingga habis

* untuk cara berlauk ~ masuk adunan dalam acuan dan masukkan inti ditengahnya.letakkan sedikit daun sup,sedikit bawang goreng dan sehiris cili hidup diatasnya.tutup dengan tudung periuk dan tunggu hingga masak.
** cara yang sama untuk mengeluarkannya.

untuk inti : ubi kentang - potong dadu kecil2
sebiji bawang besar - cincang dadu
2 ulas bawang putih - cincang halus
2 keping daging burger - ani lenyekkan dan goreng sekejap
dengan minyak sedikit ( kemudian toskan )
2 sudu besar sos tomato
1 sudu besar serbuk kari
3 sudu besar sos lada hitam
1 sudu besar gula
sedikit garam

** masak semuanya seperti buat inti karipap



ini cara ani tapi kalau nak resepi n cara yang lebih teliti boleh rujuk kat blog sifu2 masakan yang lain.insyaallah...mereka semua tu tak kedekut ilmu dan sangat telii pembuatannya.ani ni ikut suka sendiri je....sebab bila tengok mak buat takde sukatan pun....hehehe...








santai time**....

Assalamualaikum....

baru jam 8.30 pagi tapi nak keluar rumah pun kena pikir 2-3 kali jugak rasanya.Allahuakbar....terik sungguh rasanya matahari pagi ni.tapi bagus jugak...cepat kering pakaian kat jemuran so petang dah boleh settle lipat baju....malam boleh rehat sambil ngendeng2 kat my datuk...hehehe...

hari ahad lepas my datuk ajak ani n anak2 pergi uia ikut dia ada latihan.waaaaa...hari ahad pun ada program ke...?tapi macam biasa,kalau program yang tak formal macam ni my datuk akan bawak kami anak beranak.tambah pulak hari minggu macam ni yang memang dia khaskan untuk famili.

seronok bukan main lagi budak2 ni bila abah ajak kesana ye...bukan apa...berubah angin sikit nak berjogging n bersukan.selalu kat sini je....boring jugak.kalau kat uia tu best jugak kompleks sukannya.meh kita tengok gambar...ada sikit je...tak sempat nak snap sebab ani pun kepenatan berjogging n main badminton dengan fitrah n my datuk....


naim n imaduddin...wah...macam padang
sendiri je kan...hehehe...


gelak besar abahnya bila rania bukak baju nak
pergi mandi kat padang hoki tu....
kebetulan waktu tu air pancuran untuk basahkan padang
hoki tu dibuka,kasut pun dia tanggalkan
nak lari masuk padang tu....hahahah....lawak la rania ni...

tercapai hajat rania nak mandi kat situ.mujur la staff yang
pasang air tu kawan abah.melompat rania dapat
 mandi air pancut....

sebilangan kecil anak2 kat uia yang mem'free'kan masa
untuk sama2 bersukan....

my datuk kata..."kalau anak kita ramai macam
 ni kan bagus..."...adoooiii...jenuh nak dengar celoteh...

haa...?ani jeles...?xde makna nak jeles kat budak2 ni...
dah macam anak sendiri dah...walaupun beza umur ani dengan
depa ni > < 10 tahun je....hehehe...

nampak tu...wanita era moden.tunjuk skill main
takraw....imaduddin join sekali....lelaki melayu
terakhir tu....hehehe....

kalau dah itu abahnya...memang macam tu la
anak2nya....



macam biasa....lelaki akan mengurung diri dalam bilik...mmmm...biasa la....lelaki kan pemalu....
ooppsss!!!!!....









Thursday, 21 June 2012

dia mintak duit lagi...adoooiiii.....


Assalamualaikum......

selamat pagi semua....cuaca ok ke hari ni?kat batang kali ni nampak mcm nak hujan tapi takde pulak rasa sejuk...panas je sokmo....

masuk hari ni dah 3 hari kena menonggeng basuh baju tau.mesin basuh tu buat hal pulak....addoooiii....sakit2 badan rasanya.lenguh tangan toksah cakap la....tu la pasal....dah berbelas tahun tak basuh tangan....asal bakul penuh,tekan je punat tu....mesin yang buat keje.bila robot ni tunjuk perasaan tak mau buat keje baru kelam kabut dibuatnya.

kalau sikit je ok la...ni kalau dah anak 4,tambah lagi dgn anak sulung>>>my datuk la...<<yang dok simpan baju kat ofis tu,sekali dia bawak balik....mak datuk.....penuh 1 bakul baju dia je....tapi mujur la my datuk ni bukan jenis pinjam seluar dari jin tu...hahaha...kalau dok pinjam seluar dari jin,memang hangin jugak satu badan nak menyental...
sikit je ni....


tu belum lagi dgn baju sekolah budak2 ni.fitrah n imaduddin ok la lagi.kalau naim....adduussss....mintak ampun banyak2...macam tak sanggup je nak sental.kalau dgn mesin pun ani asyik dok jerit...naiiimmm....kenapa dgn baju niii....?...apa lagi kena sental dgn tangan....sabar je la banyak2....tapi hari ni baju sekolah my datuk yang tolong sental.pagi tadi pukul 4 pagi dengan my datuk dok memberus dalam bilik air....hahaha....

bila dia nak pergi keje pagi tadi dia dok ngomel sorang2...." tu la..abang kata beli yang lain tak nak...."....hahahha...bukan taknak beli baru bang oooiii....rasa macam rugi la pulak.kalau boleh repair,repair je la dulu....kalau kos repair tu murah alhamdulillah....kalau dah beratus2...boleh la difikirkan balik tawaran my datuk tu.sapa taknak barang baru kan...?....hehehe...

tapi tu la....nak repair pun kena tunggu masa my datuk jugak.kalau keluar rumah pukul 6 pagi,balik dah nak masuk maghrib....kedai mana pulak yang bukak lagi....mmmm....sabo je la....takpe la...selagi mampu,sental je la dulu.....

agak2 kalau panggil wonderpet ni,
depa boleh tolong tak?.....




Wednesday, 20 June 2012

** Happy birthday Rania....

Assalamualaikum.....

selamat pagi semua...mulakan hari ini dengan senyuman dan fikiran yang tenang ok.....

19hb jun...semalam kan...?...sebenarnya semalam genap umur rania 2 tahun...eh!dah 2 tahun ye...besar dah anak ummi ni....takde sambutan besar2an pun...cadangnya nak buat sekali dgn abangnya imaduddin yang akan genap umurnya 12 tahun 28 jun ni.ingatkan nak sambut sekali je...nak buat makan2 sikit sabtu ni.tapi malam tadi abahnya balik bagitahu hujung minggu ni dia sibuk sesangat.banyak perkara nak settle sebelum programnya bermula.mmmm....kena cancel la kalau gitu.so malam tadi gak gi beli kek untuk rania.


rania yang pilih sendiri ni...

tahu tak....baru umur 2 tahun dah tahu tanya kek birthday dia...tak caya...?ye...betul...malam tadi dia sendiri tanya abahnya..." tet yaya ane?...."...hahaha...terkedu abah dia.tu yang kena keluar cari jugak kek untuk rania.nak jadi cerita pulak...dari pagi semalam sampai maghrib malam tadi eletrik takde kat area kedai tu.so banyak la kedai yang tutup.pusing punya pusing ada la satu kedai yang buka >> ada kedai lain tapi tetap nak cari yang muslim punya....<<mmmm...ni je la yang ada....jadi la rania ooiii.....


ni je yang ada......jadi la....


ini je untuk birthday rania tahun ni.sian yaya.....
plan ummi tahun ni tak jadi la....


dengan abang naim yang sama2 berebut nak payung tu.
naim....naim....

birthday girl...yang sibuk meniup trompet
dia tu....punya la bising dalam rumah...
tapi sebab dia birthday girl...sabar je la....


ani berleter gak kat my datuk....kalau bg tau awal2 ani boleh buatkan kek sendiri je.takyah la beli kat kedai>>>bukan sedap pun...heheheh....<<<

alhamdulillah....dapat la bagi sikit kat kawan2 rania yang dok main sama2 tu.bila dapat kek tu memasing dah merungut..."...ala...kata nak buat game hari sabtu ni..."...alamak!!!!...budak2 ni tunggu rupanya.sorry la...tahun ni tak sempat nak buat game la...tahun depan la ye....


sekejap je kan...dah 2 tahun...si cilik ni sorang memang 100% hak milik abahnya.semua nak abah yang buat.nak mandi dengan abah...nak makan abah yang suap...pakai baju n pampers pun abah jugak yang punya tugas....sampai abah geleng kepala sebab tak tahan denga kerenah dia.tapi dah nama pun darling abah....terima je la.tu sebab kalau abahnya outstation berhari2>>kekadang berminggu2...melambung la bil phone abah sbb asyik kena buat video call je....hehehe...


rania umur 6 hari...


agaknya sebab dari dalam kandungan lagi memang abahnya tu jaga betul ummi dia ni.anak2 yang lain takde la dia manjakan ani sangat tapi waktu mengandungkan rania dia layan betul.kekadang pukul 2 pagi pun bila ani kata lapar dia sanggup start keta ajak pergi makan.tiap hari pulak mesti pergi cari buah naga yang warna merah tu....sebab tiap hari ani nak makan buah tu.

waktu menanti hari nak melahirkan my datuk sentiasa ada dengan ani.dia tak kisah dah...kawan nak perli ke...bos nak marah ke...ada program ke...yang penting dia akan masuk ofis bila perlu je....abah...abah...


rania 1 tahun....


mungkin jugak sebab my datuk dah tengok sendiri ani lahirkan fitrah dulu...dia yang sambut n dia yang potong tali pusatnya...ani rasa sebab tu kot...dia dah tengok mcmana nak lahirkan zuriatnya sendiri....so dia lebih menghargai.kalau la dari anak sulung dulu my datuk dapat tengok....tentu ani dilayan macam puteri...heheheh....tapi tu la....imaduddin di hospital jengka n naim di hospital kuala kubu bharu.hospital tu tak boleh suami masuk temankan isteri.fitrah n rania kat hospital selayang.memang kat selayang tu suami mesti ada sekali.pernah jiran ani kena marah kat situ sebab dia boleh tidur waktu isteri tengah sakit nak bersalin....jenuh kena marah dengan nurse...hahahah...

sayang ummi....ummi doakan yaya akan membesar dengan sihat dan sempurna.moga Allah anugerahkan kesihatan dan kecerdikan kepada yaya.ummi dan abah sentiasa ada bila2 saja yaya perlukan kami berdua....jadilah anak yang solehah ye sayang....


mmmmm...darling abah...

yaya ummi...

Monday, 18 June 2012

** mari beramal....

Assalamualikum.......

dok tenung2 fb tadi terjumpa banyak benda yang kawan2 share....so ani share kan pulak kat sini ye....moga ada kebaikan kepada kita walaupun sedikit.....















Friday, 15 June 2012

** sapa menang dia dapat hadiah....

Assalamualaikum......

apa khabar semua...?sebenarnya ani n my datuk baru balik dari sekolah anak2 ni....pagi tadi kat SRA.petang ni kat SK pulak....hari ni ada program tandatangan kad kemajuan murid...( tu ayat dulu2...)...sekarang ni laporan adab belajar ( LAB ) pulak...mmm...macam2....

result?...mmm...pun macam2...kalau bab fitrah tu...boleh la senyum.berbunga2 je hati bila tengok nombor2 dalam tu.kalau bab naim n imaduddin.....aduusss.....mau keluar asap kat telinga ni....
ani cakap kat naim..." abah dah nak guna enjin turbo tu.....nasib korang la....."
nasib la ye...korang
yang cari  penyakit....

bila sembang dgn parent2 kat sekolah tadi semuanya pakat dok geleng kepala.kalau bab anak lelaki...mmmm...semua pakat cakap...."..mmm...sabar je la..."....huhuhuhu....

sebenarnya naim n imaduddin ni takde la teruk sangat resultnya.tapi rasa geram jugak bila main2 je.....kalau ikutkan dah ok dah tu...tapi takde la tahap boleh dapat hadiah mcm ayang ye....

macam biasa...fitrah akan tuntut hadiah kat abah dia..." ayang nak blackberry tau..."...wah...wah...wah.....baru darjah 2 dah nak demand.....


ayang nak hadiah..?
mintak dengan abah ye....
abah yang janji...

"blackberry...?...abah ni strawberry pun takde....nak blackberry pulak....mcmana rupa benda tu pun abah tak tahu...."....abah dia jawab....hahahah....ummi rasa nak gelak beso dengar abah jawab mcm tu...
macam korang tak tahu...abah tu nak guna kamera kat hp pun terkial2...hahahah....





Wednesday, 13 June 2012

perginya seorang jiran....

Assalamualaikum....

selamat tengahari semua....moga Allah memelihara dan merahmati kita walau dimana kita berada.....

pagi tadi ani dan my datuk serta jiran2 dikejutkan dengan berita pemergian seorang jiran kami.sebenarnya tak la terkejut sangat sebab jiran kami ni dah agak lama sakit dan sudah koma hampir 3 hari.sejak dapat berita tu jam 2 pagi tadi,ani dah tak boleh lelap mata.macam2 ada dalam fikiran ni....mungkin sebab diri yang dah menginjak ke usia remaja purba maka hati ni lebih terkesan bila dengar berita2 mcm ni....

janji Allah itu benar...
sejujurnya....ini la kematian yang pertama kali dalam hidup ani,ani mengadap dari mula hingga akhir.....hingga jenazah dibawa ke kubur.jadi lepas imaduddin n naim ke sekolah ani mintak tolong fitrah jaga rania kat rumah.mulanya fitrah taknak jugak cuti hari ni tapi bila ani call ustazah dia depan dia sendiri akhirnya fitrah setuju jugak.sebenarnya tawakkal je suruh fitrah jaga rania ni....takpe la....tak jauh pun...nanti mintak tolong la anak2 jiran jengukkan....

AllahuAkbar......rasa kerdil sangat diri ni bila berhadapan dengan perkara macam ni.....rasa malu pada diri sendiri bila terkial2 nak potong kain kapan n menyediakan kelengkapan untuk mandikan jenazah.malu sungguh rasanya pada Allah sebab dalam banyak2 ilmu yang kita ada...ilmu menyempurnakan jenazah tak mampu kita laksanakan......


terharu juga bila saat anak2,suami dan sanak saudara memberi kucupan terakhir.paling terkesan saat anak lelaki arwah yang agak tidak sihat memeluk dan mencium ibunya.agak lama juga dia merenung wajah ibunya yang telah dikapankan .sambil menyapu bedak sejuk yang telah dipakaikan kewajah ibunya terdengar dia berkata...." apa ibu pakai bedak comot ni...."....AllahuAkbar....tak tertahan dah airmata ni melihat episod  yang sangat menyedihkan tu.

sebenarnya arwah ni mempunyai 4 orang anak yang semuanya lelaki serta seorang menantu perempuan.namun sepanjang hayatnya anak2 lelakinya lah yang menguruskan diri arwah .serba serbi dilakukan sendiri oleh suami dan anak2 lelakinya kecuali anaknya yang tak berapa sihat tu.pernah jugak yang tak sihat tu mengamuk2 di rumah hingga jadi kes polis.macam2 nak dilakukan pada ibunya sebab ibunya tak mampu nak layan kerenah dia.tapi bukan salah dia pun....dah namanya pun tak sihat kan....dia sendiri tak tahu apa yang dia buat....itu sebabla bila dia peluk dan usap wajah ibunya tadi kami jiran2 sekeliling ni tak tahan airmata melihatnya....sangat jelas dia amat sayangkan ibunya bila dia berada dalam keadaan tenang.....moga Allah merahmati arwah dan ditempatkan bersama orang2 yang beriman....Amin....

moga aman disana...


*********************************************************************************

balik dari melawat arwah ani tengok rania dah siap mandi dah.....alhamdulillah....pandai kakak uruskan adik....maknanya tak rugi la ummi percayakan ayang ye.....walaupun rumah yang agak bersepah dengan mainan rania...takpe la...yang penting rania tak menangis.hehehe...fitrah siap bagi rania makan n basuh semua pinggan kotor kat sinki....pandai anak ummi....tq ayang....hari ni ummi bagi lebih sikit la duit belanja sekolah ye....upah ayang jaga adik....heheheh....



** moral of story.....walau siapa pun kita...kita tiada beza dengan semua hambaNya...walau setinggi mana pun pangkat kita...kebawah tanah juga tempat terakhir kita...walau semahal mana pun harga pakaian kita....kain putih juga pakaian terakhir kita.....walau sehebat mana pun kita...kita tetap memerlukan orang lain untuk menguruskan jenazah kita...oleh itu,berbaik2 lah kita sesama jiran dan masyarakat kita.

* teringat kata2 ayahanda tercinta.....jiran tu ibarat saudara kita yang terdekat.utamakan jiran dari ahli keluarga sebab kalau apa2 berlaku jiran dulu yang akan membantu kita kerana ahli keluarga bukan tinggal dengan kita...







Sunday, 10 June 2012

Selamat jalan.....**

Assalamualaikum.....

alhamdulillah...semalam ani n my datuk bawak mertua ani ke KLIA.adik my datuk telah berlepas ke Madinah n Mekah semalam untuk mengerjakan umrah.walaupun kepenatan dan kesuntukan masa dgn programnya yang tengah beratur untuk dilaksanakan,ani mintak jugak my datuk ambik cuti selama 2 hari.

bukan apa....kesian pada mertua ani yang dah tak berapa sihat untuk memandu sendiri.kalau dia sihat pun kami tetap tak bagi dia memandu sendiri sebab jarak perjalanan yang agak jauh.....

so,seawal 5 pagi jumaat yang lepas,kami keluar rumah menuju ke KLIA.mengantuk memang mengantuk la....tapi gagahkan jugak.rania pun memang tengah baik punya tergolek....imaduddin,naim n fitrah ani tinggalkan je kat rumah....depa pun tengah syok tidur so mmg tak sedar la kena tinggal.

sampai KLIA dah pukul 7  pagi,breakfast dulu baru parking keta....huuiissshhh....ramainya....dapat la berkumpul 1 jam sebelum adik ipar ani tu check in.seronok tengok....muda2 dah dipanggil kesana....alhamdulillah....moga Allah permudahkan segala urusan mereka disana....

moga Allah memberi rahmat dan kemulian kepada kalian...
dan moga Allah permudahkan segala urusan disana...
Amin....

tapi my datuk boleh buat kelakar pulak kat situ...waktu mutawwif kumpulan tu tanya..." sapa yang pertama kali nak pergi umrah ni..."
dalam ramai2 yang angkat tangan tu,my datuk pun angkat tangan sama....kih3....adooiii...nak gelak kuat2 rasanya tengok gelagat dia....

pelik mutawwif tu bila tengok yang sorang ni tak pakai tag nama,pakai sempoi giler....paling best....tengah dukung rania n takde ketayap putih pun kat atas kepala....hahahah.....

bila dia perasan mutawwif tu pelik tengok dia,my datuk jawab..." saya pertama kali jugak...tapi tahun depan la...dgn syarikat ni jugak...."...hahahaha....ani rasa nak gelak guling2 kat situ....

" sabar bang...sabar...tak lama dah....6 - 7 bulan je lagi....sabar ye..." ani cakap kat my datuk macam tu....

" abang rasa macam abang je yang nak pergi...ish...ish...ish...aura tu masuk terus kat jiwa ni..." my datuk cakap....sambil dia pun dok tahan gelak....

masuk dalam keta....hahahah....jenuh dia kena sakat dgn mak ayah dia....kah..kah...kah...