Thursday, 23 February 2012

serbuk roti

Assalamualaikum.....selamat pagi....dah sarapan?alhamdulillah...dah kenyang kan.ani dah settle keje pagi ni.rania belum bangun lagi..so boleh settle keje dgn cepat dan efektif....wakakaka...

hari ni nak share dgn korang cara nak buat serbuk roti >untuk yang tak tahu je...yang dah tahu jgn gelak pulak ye...<ish...ish...ish...ani ni...serbuk roti pun nak ajar ke...?semua orang tahu la...eh!jangan cakap macam tu...baru semalam ada geng gebang datang bertandang ke dapur ani.kebetulan memang ani tengah nak buat serbuk roti tu.stok serbuk roti dah nak habis kat dalam balang tu.nanti tetiba je ada yang request nak potato wedges la...nak roti goreng la...nak nugget la...takde la ani kelam kabut kan.

geng ani tu pelik ani dok menumbuk pagi2.sebenarnya buat serbuk roti ni lagi senang kalau guna blender kering tu...tapi disebabkan rania tengah tidur so ani terpaksa guna lesung batu la....ape de hal...kita yang buat dia kan....jom tengok caranya...
roti yang telah dibiarkan kering dan keras.biasanya ani biarkan dalam pinggan
dalam 2 hari.biarkan terdedah>>tapi tutup la dengan tudung saji....

masuk dalam lesung batu n tumbuk la macam biasa...nak guna
blender kering lagi mudah.tekan je dah hancur..

haa...yang ni ani tak tahu nak guna perkataan apa.ala...tekan  n pusing2 dalam
lesung tu....>>paham tak?...hehehe....

dah guna lesung tu takde la semuanya halus kan.so
ani guna la penapis yang jarang2 mcm ni.sebelum ni ani
guna penapis biasa tu...tapi ala....halusnye....

tadaaa...ini lah hasilnye...takde la halus sangat.tu yang sedap bila
digoreng...ada krup...krap sikit...

bila dah tapis boleh asingkan yang tak berapa hancur tu...n boleh tumbuk semula...



haaa.....dah siap.amacam..ok ka..?ni care ani la...cara orang lain tu tak tahu la pulak.
"oooo...baru aku tahu .....selama ni aku ingatkan serbuk roti tu...mauripan tu la...."kata geng gebang ani tu.hihihi.....dulu ani pun fikir macam tu jugak.selalu dok fikir...kalau guna mauripan tu jenuh la nak beli banyak2 tu....kah...kah...kah...tu zaman kenaifan ani dulu la.lepas tu bila pergi ke pasaraya ternampak la pek serbuk roti...try beli.mmmm...rasa macam roti la.pas tu terpikir nak buat sendiri bila ada geng2 fb resepi cakap boleh buat sendiri.lebih murah n dah tentu bersih.sekarang tak pernah beli dah...buat sendiri je....







tinta ummi

7 comments:

  1. terima kasih kak ani, saya belajar sesuatu daripada akak. tq.

    ReplyDelete
  2. sama-sama...kita kongsi2 ilmu yang ada ye....

    ReplyDelete
  3. haha rupanya senang aje..x jadik la nk g beli serbuk roti..buat sndiri lg bagus..

    ReplyDelete
  4. Salam Kak Ani, kalau buat serbuk roti ni guna roti biasa tu kan,kena peratikan jugak ke tarikh luput roti tersebut?Atau leh simpan lama2 serbuk roti ni?

    ReplyDelete
  5. Serbuk roti ni..bole simpan lama2 tak?

    ReplyDelete
  6. Salam.sis..senangnya..hehe

    ReplyDelete
  7. sis cemana nak jadikan serbuk tu warna oren nak tmbah ape ek ?

    ReplyDelete

apa kata anda...