Thursday, 16 February 2012

Apam Pisang@Kek Pisang

Assalamualaikum....


eh!...lagi sekali nak bagitahu...bukan nak ajar masak ni.....label menu keluarga ni ani buat untuk masukkan menu2 yang menjadi peberet kami sekeluarga.selain tu yang jadi permintaan anak2,kawan2,jiran2 n famili.tapi kalau sapa yang nak ambik resepi ni pun takde salahnye.ani pun ambik dari sifu2 masakan kat dalam blog jugak.ada jugak yang ambik kat fb.tapi tu la ani ni...lupa pulak nak ambik sekali nama pencipta resepi ni.kalau sapa2 yang baca entry menu keluarga ani ni dan tahu itu dia punya resepi...ani mintak maaf ye kalau tak buh link kat sini.ani pun dah tak tahu nak carik kat mana.....tapi apa menu yang ani buh kat sini memang mantooopppp!.tu sebab ani simpan.kot2 jadi panduan anak2 bila dah besar nanti....


yang penting >>>resepi orang punya tapi gambar ani punya...hahaha....


Apam pisang.


7 biji pisang emas - lenyek
3 cawan tepung gandum
1 cawan minyak masak
1 sudu kecil esen pisang
11/2 sedu kecil soda bikarbonat
4 biji telur
11/2 cawan gula halus


-ayak tepung dan soda bikarbonat
-pukul telur dan gula hingga agak kembang (ani blender je...)
-masuk pisang lenyek n esen pisang
-masuk tepung sedikit demi sedikit.-kacau rata dan sebati
-masuk minya dan kacau sebati
-masuk dalam acuan dan kukus


*kalau acuan lompang-10 minit (dah siap namanya apam)
*kalau acuan loyang-20-25 minit (dah siap namanya kek)...
*ani tak sapu minyak pun kat acuan sebab dalam adunan tu dah ada minyak.kalau guna acuan lompang tu senang je nak keluarkan bila dah masak...


gebu....
                                   
memang mantooopppp!!!....
 




resepi ni ani dah buat 4-5 kali jugak.ada sekali bawak balik rumah mentua.mentua kata sedap...hihihi>kembang jap...<my datuk yang tak suka kek pisang pun boleh makan berulang2 apam@kek ni.


kenal tangan sapa tu?...rania dah tak sabar nak makan.
umi ambik gambar lambat sangat...hihihi...


~ disyorkan anda mencubanya.....








tinta ummi

No comments:

Post a Comment

apa kata anda...