Wednesday 25 April 2012

* *Roti Montel* *

Assalamualaikum......
akhirnya.....boleh jugak jenguk ke sini...setelah mencuba hampir 3 jam....adoooiii...kenapa la BB ni...nak kata masuk air,elok je dia kat atas meja tu.nak kata kes bil tertangguh,hello....tak pernah tertangguh tau!.walaupun adakalanya 'mis soru...'bayar tetap bayar....

2 hari tak dapat pegang my lappy....stress!!!....laptop my datuk masuk wad so my lappy la dia usung kehulur kehilir nak siapkan keje dia.suruh dia guna komputernya kat ofis tu dia kata komputer tu dah layak buang dalam laut....hahahah....so...tengok je la lappy ani ni 'diperkudakannya'....hahaha...>>joking dear....

first>> nak masuk entry yang membuatkan ani senyum dari semalam sampai hari ni.kalau boleh nak senyum terus sampai esok...huhuhu....petang semalam...dek kerana hujan yang mencurah2...sejuk sampai ke tulang...perut asyik lapar je.tengahari dah makan nasi takkan petang pun nak makan nasi juga.nak buat cokodok...dah tak tertelan dah rasanya.asyik cokodok je.....so ani pun merajinkan diri menguli tepung>>hajat hati nak buat roti.lauk sardin tghari ada lagi.....



mmmm.....

pengalaman ani buat roti agak menakutkan.sebab tak pernah konsisten kejadiannya.ada masa boleh la ditelan...ada masa macam malas nak naik je...ada masa gak baling kedinding je...hahaha....last2 masuk cik tong la...

tapi semalam seronok sangat2...roti aku naik la weeiii...hahaha...takde ambik resepi kat mana2....apa yang ada dalam almari je....main agak2 je....hasilnya...alhamdulillah...disebabkan resepi ni i yang punya so suka hati i la nak buh nama apa pun...hihihi....

comel tak?hehehe...macam tuan dia...

Rania dah tak sabar.pilih Rania....pilih....


ROTI MONTEL

3 cawan tepung gandum
1 sudu besar gula
1 sudu besar mentega
1 sudu besar shortening
1 sudu besar susu tepung
1 sudu kecil mauripan
1 sudu kecil bread improved
1 sudu kecil garam
air suam secukupnya

cara:
- gaul semua dalam bekas besar @ talam
- gaulkan mentega dan shortening dalam tepung hingga jadi seperti serbuk roti
- masuk air sedikit demi sedikit sambil menguli
-uli sehingga tepung tak melekat pada bekas
- boleh taburkan sedikit tepung untuk mencantikkan doh
- bentukkan bulat2 dan letak inti kegemaran
-susun dalam bekas yang dah disapu planta
- biarkan sekejap-15 minit
-bakar 15 minit-170c

inti sardin n inti ayam...

selamat mencuba.....jangan marah...petang ni nak buat lagi.my datuk suruh buat inti kaya n kelapa pulak....semalam tak cukup...hihihi...>>>bangga giler aku....<<<








2 comments:

  1. salam kak umi,
    tengs follow my blog.
    saya pon follow dapur sini juga.
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihihi....follow dapur comot ni?.....ni dapur tak siap ni...

      Delete

apa kata anda...