Wednesday, 30 May 2012

* * bila abah masuk dapur...* *

Assalamualaikum.....

pagi yang sangat sejuk....kat dalam rumah n kat luar rumah...sunyi sepi....semua pakat dok ngorok kot.....ani?...macam biasa...tak leh tidur bila dah bangun.pejam la macamana pun....makin pejam mata makin sakit kepala rasanya.....

semalam my datuk tak masuk ofis.ambik kelepasan tugas katanya....yeeaaahaaaa.....seronok...seronok...bila cik abang ada kat rumah.kenapa seronok?...dah masuk pukul 10 pagi rumah masih macam tongkang pecah sebab dok melayan dia bersembang kat dapur.sedar tak sedar sepinggan cokodok ikan bilis habis kat kami berdua....hahaha....cuti2 sekolah ni bagi chance la sikit kat anak2 sambung tidur lepas solat subuh tadi....ni masa ummi n abah nak dating ye...hehheh....

tengaharinya.....sama2 sibuk kat dapur.my datuk ambik alih tugas dapur hari ni....yes!...yes! ummi rehat hari ni...fitrah jemur baju n kemas dalam rumah.naim settlekan di depan dan siram pokok bunga.....abah didapur...rania?....macam biasa....semua kerja dia tolong sampai semua pakat dok jerit kat dia..." adiiikkkk....jangaaaaannn......"...hahahah....apa taknya....kalau semua benda dia nak buat,semua kerja orang tak siap...hahaha....rania...rania...

ummi?....ngadap fb n blog...wakakaka....ish!...tak lah....dok kat dapur la...teman my darling...hehehe....

hasilnya...tadaaa.....air tangan abah hari ni.siap makan tengahari kita...alhamdulillah...sedap!walaupun simple...tapi kalau abah yang masak ummi selera sangat bila makan.ye la...kekadang rasa jemu makan masakan sendiri.kalau ada yang tolong goreng ikan pun dah sedap sangat rasanya....

ikan kerisi masak taucu....sedap!...

masak lemak cili padi lobak putih....
pandai abah masak....

abah kata boring asyik warna putih je....abah tambah pewarna
hijau.umi suruh tambah sikit perisa pandan n garam....pergh!!!...
mantop!

air sirap + oren....mmm...boleh tahan....

tq honey....habis 3 pot nasi kita hari ni...
p/s  heheheh...kenapa abah rajin sangat hari ni?....abah kata memory dia dah full sekarang ni.dah tak boleh masuk apa2 lagi....so nak release sikit...masuk dapur la....abah kata disebabkan terlalu banyak keje yang dia kena buat.....dia tak tahu mana satu nak buat dulu....so takyah buat apa2 langsung.puas hati!...hahahah....








3 comments:

  1. Huhu... Hebat Datuk memasak. Rindu kt umi n en.ramli~

    ReplyDelete
    Replies
    1. rindu kamu jugak.....( ayat datuk R...)

      Delete
    2. Ho2... Ayat tuh... Dah lama xdgr~

      Delete

apa kata anda...