Tuesday 23 July 2013

KARIPAP SEDAP dan kuih jari hantu.....hihihiiiii......

Assalamualaikum.....


ish...ish...ish...mcmana plk entry ni boleh ter'post' erk...?sapa la punya keje ni....hehehe...

hari tu tak sempat nak masuk resepi sbb berebut laptop dengan fitrah.sudahnya...tergendala la keje ummi ni...

saja je nak simpan resepi yang mabelessss ni kat sini.kot2 la anak2 ummi ni nanti teringin nak belajar buat karipap....haaaa.....ini la resepi yang terbaik yang pernah ummi cuba.

sepanjang penjelajahan ummi ke blog2 otai dalam bidang masakan ni,ramai yang memuji resepi ni.mmg tak syak lagi....

jom tengok resepi....

KARIPAP MABELES.....>>pandai2 je bubuh nama sendiri....


         by  : Ros Jintanmanis
rujukan  :mas Duniaku


pastry;
 
400gm tepung gandum
1/2 cawan minyak - panaskan
2 sudu besar marjerin
1/2 cawan air sejuk(ummi guna air dalam peti sejuk je)
sedikit garam
 
 
cara ;
 
*campurkan sedikit garam dalam air sejuk dan larutkan
*gaul marjerin dengan tepung hingga jadi seperti serbuk roti
*masukkan minyakyang telah di panaskan dan gaul dengan dengan sudu
*gaul tepung hingga sebati
*masuk air sejuk tadi sedikit demi sedikit dan mula menguli
*uli sehingga doh jadi lembut dan licin
*perap dalam peti 1/2 jam untuk dapatkan doh yang mudah dicanai (ummi cuba biarkan di luar 1/2 jam sebelum di canai )
*apabila inti telah tersedia,boleh la di keluarkan doh tadi dan mulalah projek menerap dan mengelim ye....
*goreng la seperti biasa....
 
**kalau nak tahu cara buat inti karipap dan doh yang lebih tertib dan tersusun,pergi la kat dapur otai2 tu ye.ummi ni..maleh benor nak menaip panjang2.aseykan paham....udah....

inti kentang + sardin.
resepi pandai2 sendiri je...

gemuknya....hahaha

bila harapkan anak bujang yang goreng....

lebihan tepung,goreng untuk rania.
tak sangka...jadi kembung la....








selamat mencuba!








No comments:

Post a Comment

apa kata anda...