Tuesday, 14 August 2012

Biskut tat nenas


Assalamualaikum....

tahu pukul berapa sekarang?....hehehe....2.45 pagi >>tengah tunggu kuih raya membakar dirinya dlm oven tu ambil peluang kejap inteprem kat sini.hari ni nak kongsi resepi la pulok....

semalam siapkan 1 jenis biskut raya>>biskut tat nenas.....mmm....wajib ada tiap kali raya.kalau takde abah akan tanya mana biskut kegemaran dia ni.....

selalunya ummi buat cara mudah je...takde banyak jenis bahan.cuma gaul butter dgn tepung gandum je....kejadiannya>>>mmmmm...amat gebu sekali!tambah pulak dgn masin butter n manis jem nenas tu...sedap beb!

tapi tahun ni try guna resepi kak Gee a.k.a Fauziah samad @ Dari dapur kak gee.bila tengok bahan n cara pembuatannya yang mudah ummi 'ter'minat la pulak nak cuba.try buat 1 adunan je dulu sbb nak test...

kejadiannya>> alhamdulillah...sedap.sebenarnya buat 1 adunan tu nak bagi abah rasa dulu.kalau abah approve baru boleh godek2 lagi.kalau reject...mmm....guna resepi lama la nampaknya....

bila tengok satu....satu...masuk dalam mulut abah waktu tengah tengok tv tu berbunga jugak la hati ni...
abah suka la tu.lain sikit dari yang dulu.yang dulu gebu tapi yang kali ni rangup sikit tapi still cair dalam mulut.

ummi suka yang ni sbb luarannya yang nampak keras tak menyusahkan ummi bila nak masuk dalam balang kuih raya nanti.jom kita tengok resepinya....
aduss....mcmana pulak gambar ni boleh
mengiring mcm ni....mmm....
sila telengkan kepala anda....

BISKUT TAT NENAS

350gm tepung gandum
50gm tepung jagung
50gm gula icing
250gm butter - didadukecil
2 biji kuning telur


cara :-

- ayak tepung gandum dan tepung jagung bersama
- masuk gula icing - gaul rata
- masukkan butter sedikit demi sedikit sambil ramas dalam tepung
- masuk kuning telur dan uli hingga jadi doh
- acukan doh dengan acuan tat
- letakkan sedikit jem nenas dan gulung ( potong jika ada lebihan tepung)
-sapu diatasnya dgn sebiji telur dicampur dengan setitik pewarna kuning
susun dalam dulang yang telah disapu dgn butter
- bakar 15-10 minit


kasi make up sikit....

* panaskan oven tu dulu ye...kalau tak.....'bentan' kuih kita...hehehe....

apa yang ummi senaraikan kat atas tu secara ringkas je.kalau nak yang betul2 punya...pergi kat >>> sini
anyway...thank kak gee sbb sudi kongsikan resepi ni.ummi tepek pulak kat sini ye....







No comments:

Post a Comment

apa kata anda...